Diş implantları, dişlerin eksik olduğu çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen minik titanyum direklerdir. Bu metal ankrajlar diş kökü yerine geçer. Kemik titanyuma bağlanarak yapay dişler için güçlü bir temel oluşturur. Daha sonra diş etlerinden dışarı çıkan küçük postlar implanta yapıştırılır. Bu direkler yapay yedek dişler için sağlam sabitleyiciler sağlar.

Diş implantları tek bir dişin, birkaç dişin veya tüm dişlerin yerine kullanılabilir. Diş hekimliğinde diş protezinin amacı estetiğin yanı sıra fonksiyonu da yeniden sağlamaktır.

Ayrıca gerekirse kemik grefti ve sinüs kaldırma ile ilgili daha fazla bilgi edinin.

Diş İmplantının Parçaları:

Eksik dişlerin yerine geçen ve uzun vadeli çözüm sağlayan implantlar 3 ana bölümden oluşur.

  1. Titanyum kök/vida/fikstür: İnsan vücuduyla tamamen uyumlu ve herhangi bir komplikasyona yol açmayan yapıya sahip sağlam bir malzemeye sahiptir.
  2. Abutment: İmplantın diğer kısımlarını birbirine bağlayan bir tür metaldir.
  3. Kaplama: Porselen kaplamalar genellikle metal veya zirkon alt yapıya sahiptir.

İlk muayenede hastanın çene kemiğine titanyum kök/vida yerleştirildikten sonra iyileşme süresi yaklaşık 3 ila 4 ay kadardır. İkinci ziyarette ise gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra implantın üzerine abutment ve kron yerleştirilerek işlem tamamlanır.

Farklı Diş İmplantı Türleri

Diş implantları bir veya daha fazla dişini kaybetmiş kişiler için uzun vadeli uygulanabilir bir çözüm sunar. Bir dişin veya dişlerin yokluğu, kişinin konuşma, çiğneme ve istenen estetik görünümü koruma yeteneğini önemli ölçüde etkileyebilir ve bu da sonuçta özgüvenini etkileyebilir. İmplantlar genellikle geleneksel köprülere veya takma dişlere uygun bir alternatif olarak tavsiye edilir ve tek bir kuronu, köprüyü veya takma dişleri destekleyerek bir veya daha fazla dişi eksik olanlar için kapsamlı bir çözüm sağlayabilirler. İdeal implant çözümü türü, bireyin benzersiz ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Önerilebilecek çeşitli implant çözümlerini şu şekilde özetledik:

Tekli ve Çoklu İmplantlar/Tam Ağız İmplantları

Bildiğiniz gibi diş implantı, eksik diş kökünün yerine cerrahi olarak yerleştirilen küçük bir titanyum vidadır. İmplant, çevredeki çene kemiği dokusuyla kademeli olarak bütünleşecek ve yedek diş veya kaplamanın yerleştirilmesi için güvenli bir temel oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

İmplant tedavisinin tamamlanması, gerekli hazırlık çalışmalarına bağlı olarak genellikle üç ila dört ay sürer. Bunun nedeni, implantın kendisini çevreleyen kemiğe bağlanmak için zamana ihtiyaç duyması ve bu sayede uzun süreli stabilite ve dayanıklılık sağlamasıdır.

Birden fazla diş implantı yaptırmak mümkün olmakla birlikte, ileri düzeyde diş kaybı olan hastalara, implant destekli köprü veya protez gibi alternatif çözümleri değerlendirmeleri önerilebilir.

İmplant Destekli Köprüler

İmplant destekli köprüler, arka arkaya birden fazla eksik veya bozulan dişin yerine yenisini koymak isteyen kişiler için geçerli bir çözüm sunar. Sağlıklı dişlerin kesilmesini gerektirebilen ve kemik kaybını gidermede başarısız olabilen geleneksel köprülere veya bireysel implantlara bir alternatif sağlarlar.

İmplant destekli köprüler çene kemiğine yerleştirilir ve zamanla kemikle kaynaşır. Abutment postları daha sonra implantlara tutturulur ve bir sonraki iyileşme periyodunun ardından yerine sabitlenmesi için köprü implantların üzerine yerleştirilir. Tüm sürecin süresi kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak dört ila beş ay sürer.

Bazı kişilerin implant destekli köprü prosedürüne geçmeden önce kemik grefti gibi ek destekleyici tedaviye ihtiyaç duyabileceğini unutmamak önemlidir. Bu, tedavi süresini altı ila dokuz aya kadar uzatabilir.

İmplant Destekli Protezler

İmplant destekli protezler veya ‘klipsli’ protezler olarak da adlandırılan implant destekli protezler, birçok doğal dişini kaybetmiş ancak diş implantlarını desteklemek için yeterli kemiğe sahip kişiler için mükemmel bir seçenektir. Bu protezler, akrilik bir taban üzerinde desteklenen ve diş implantlarına yapıştırılan yedek dişlerden oluşur.

Tipik olarak protezler, implantlara güvenli bir şekilde bağlanan ve geleneksel çıkarılabilir protezlere kıyasla üstün stabilite sağlayan bir çubukla donatılmıştır. Temizlemek için çıkarılabilmelerine rağmen, implant destekli protezler konuşurken veya gülerken kaymaya veya düşmeye daha az eğilimlidir ve güvenilir ve uzun ömürlü bir diş değiştirme seçeneği arayanlar için konforlu ve işlevsel bir çözüm sunar.

İmplant destekli protezlerin tedavi süresi genellikle dört ile altı ay arasında sürer ve özel gereksinimlerinize bağlı olarak değişebilir. İlk adım implantların yerleştirilmesini ve ardından implantın iyileşmesi için birkaç ay beklemeyi içerir. Bu geçici süre içerisinde size ya geçici protez verilecek ya da iyi durumda olmaları koşuluyla mevcut protezlerinizi takmanıza izin verilecektir.

Diş İmplantlarıyla İlişkili Potansiyel Tehlikeler: 

Diş implantlarının çenenizdeki kemikle düzgün bir şekilde bütünleşmemesi ve bu durumun onları kullanılamaz hale getirmesi gibi küçük bir ihtimal de vardır. Sigara içen kişilerde bu risk daha da artmaktadır. Diş hekiminiz risk düzeyinizin normalden yüksek olduğuna inanırsa sizi bilgilendirecektir.

Zamanla implantınızın bazı bileşenleri gevşeyebilir veya aşınabilir. Bu soruna derhal müdahale edilmezse implant başarısız olabilir.

İmplantlarınızın uzun süreli bakımı sizin sorumluluğunuzdadır. Bunların yerel bir diş hekimi tarafından bakımını yaptırmayı veya bakım için her yıl diş hekiminizi ziyaret etmeyi seçebilirsiniz. Bu hizmet masrafları size ait olmak üzere sağlanmaktadır. Nadiren kemik greftleri şişlik, morarma ve rahatsızlığa neden olabilir.

Diş İmplantlarının Bakımı ve Sonrası Bakım İpuçları:

Diş tedavinizin ardından rutin beslenme alışkanlıklarınıza sorunsuz bir şekilde devam edebilmelisiniz. Ancak diş hekiminiz ek önlem olarak yumuşak gıda diyeti önerebilir.

Tedaviden sonra en az 24 saat boyunca alkol tüketiminden kaçınılması gerektiğini lütfen unutmayın.

İlk 24 saat kanamayı önlemek için tükürmeyin ve mümkün olduğunca yutkunmaya çalışın.

Yine birkaç gün iri taneli yiyeceklerden kaçının.

Diş hekiminizin talimatlarına göre aralıklı olarak yüzünüze buz kompresleri uygulamanız iyi bir fikir olacaktır.

İşleminizin ertesi günü işe dönmek genellikle güvenlidir, ancak takma dişleri olan kişilerin iki haftaya kadar protez takmamaları gerekebilir. Bunun sizin için geçerli olup olmadığını belirlemek için diş hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Son olarak, optimal ağız sağlığını geliştirmek için tedavinizden önce ve sonra sigarayı bırakmanız önemle tavsiye edilir.

S1: İmplant dişlerin temizliği zor mudur?

S2: Diş implantlarıma nasıl bakım yaparım?

Tam Ağız Diş İmplantları:

Hepsi Bir Arada İmplantlar

Tam ağız diş implantları eksik dişleri olan veya hiç dişi olmayan kişiler için ideal bir seçenektir.

Hepsi bir arada 4 implant sistemi, bir hastada birden fazla diş eksikliği sorununun çözümüne yönelik yenilikçi bir yaklaşımdır. All-on-4, kelimenin tam anlamıyla üstte dört implant ve alt çene hattında dört implanttan oluşan bir settir ve hepsi hastaya özel implantlardır. Bu sistemle birlikte hastaların istedikleri gülüşe kavuşmaları sağlanmaktadır. Geleneksel protezleri unutun, biliyorsunuz. Zamanından önce gevşeyebilecekleri gibi, protezlerin diş etlerinden anormal şekilde ayrılması gibi rahatsız edici ve utanç verici bir duruma da yol açabilirler.

All-on-4 implantlar diş sorunlarınıza ilişkin tüm sorunlarınıza mükemmel ve kalıcı bir çözümdür. 

All-on-4 İmplantlar aşağıdakiler içindir:

  • Hiç dişi olmayan veya dişleri kötü durumda olan, yani dişleri kötü şekilde kırılmış veya çürük olan hastalar.
  • Dişi olmayan hastalar.
  • Çene kemiği yoğunluğu azalmış hastalar.
  • Diş eti hastalığı nedeniyle dişleri zarar görmüş hastalar

Süreç nasıl işliyor?

  • Ağızdaki mevcut dişlerin tamamı çekilir.
  • Üst veya Üst ve alt All-on-4 implantlar konur.
  • Geçici protezlerinizin yerleştirilmesi ortalama 2 saat sürecektir.
  • Diş etlerinizin iyileşmesi için ortalama 3 ila 4 ay kadar bekleyebilirsiniz.
  • İyileşme süresinden sonra kişiye özel kaplamalarınız son işlem için hazır olacaktır.

Bu işlem sırasında ilave kemik greftine ve ayrıca sinüs kaldırma işlemine ihtiyacınız olabilir. Bilginize.

All-on-4 İmplantların Avantajları

  • Yeni dişleriniz doğal görünüyor.
  • Anında sonuç alırsınız.
  • Tamamen restore edilmiş bir gülümsemeye sahip implantlar yaptırarak görünümünüzü iyileştirebilirsiniz.
  • Hiçbir kısıtlama olmaksızın, yemek yerken ve en önemlisi gülümserken daha fazla rahatlığa ve güvene sahip olacaksınız.
  • En sevdiğiniz yiyecek ve içeceklerin tadını yeniden çıkarabileceksiniz.

All-on-4 veya All-on-6 arasında kararsız kalıyorsanız uzman diş hekimlerimize danışmadan karar vermeyin.

Prosedür:

Çoğu hasta için diş implantlarının yerleştirilmesi bir veya iki prosedürü içerir. Öncelikle, implantlar çene kemiğinize yerleştirilir. Ameliyattan sonraki ilk iki ila dört ay boyunca implantlar diş eti yüzeyinde bulunur ve yavaş yavaş çene kemiğine bağlanır. Bu süre zarfında geçici protez veya kısmi protez takabilmeniz ve yumuşak bir diyet uygulayabilmeniz gerekir.

İmplant çene kemiğine bağlandıktan sonra ikinci aşama başlar. Diş eti boyunca çıkıntı yapan ve protez dişler için çapa görevi görecek olan, abutment adı verilen küçük postları takacaktır. Kaplamalı dişler yerleştirildiğinde bu direkler görülmez. Tüm prosedür genellikle daha uzun sürebilecek bazı durumlar dışında toplam iki ila dört ay sürer. Çoğu hasta günlük yaşamlarında minimum düzeyde bozulma yaşar.

 

 

 

Call Now Button