Kök kanalı ne anlama geliyor?
Kanal tedavisi diş hekimliğinin en önemli diş tedavilerinden biridir. Bu tedavi, şiddetli ağrıya neden olan bakterilerin kök kanalını enfekte ettiği kişiler içindir. Temel amaç enfeksiyonlu bölgeyi bakterilerden temizleyerek dişinizin yeniden enfeksiyon kapmasını önlemek ve orijinal dişinizi kurtarmaktır. İşlem sırasında diş hekimi enfekte bölgeyi ve pulpayı temizler. Daha sonra diş hekimi dolgu ile tedaviyi sonlandırır.
Ne zaman kök kanalına ihtiyacınız var?
Kanal tedavisi, uzun süredir ihmal edilmiş, çürük veya ağır enfeksiyonlu dişlere sahip olan kişilere yönelik bir tür diş tedavisidir. Ayrıca uzun süre ihmal edilen çürük bir diş için kanal tedavisi çözüm olabilir; veya travma nedeniyle kırılan veya hasar gören dişler için.
Kök kanal probleminin belirtileri nelerdir?
Diş ağrısına neden olan birçok farklı neden vardır. Bu nedenleri herkes bilemeyebilir. Bu nedenle uzman bir diş hekimi tarafından yapılacak doğru tedavi ile dişiniz eski sağlığına kavuşabilir. Önemli olan doğru tanı ve tedaviyi yapmaktır. Gelin bu belirtilerin neler olduğuna birlikte bakalım:
Sürekli ağrıyan dişler: Gece gündüz diş ağrısı çekmek zordur. Daha önce de söylediğimiz gibi diş ağrısının birçok nedeni olabilir. Kanal tedavisi sorununun en önemli belirtisi geceleri uykudan uyandıran diş ağrısıdır; ya da gece yarısı sizi uyandıran bir diş ağrısı.
Sıcak ve Soğuk hassasiyeti : Sıcak veya soğuk içecek içtiğinizde veya dondurma yediğinizde dişlerinizde şiddetli ağrı, sızı veya hassasiyet yaşıyorsanız sorun kök kanalındadır.
Şişmiş ve iltihaplı diş etleri: Enfekte bir dişe sahip olduktan sonra, o bölgede irin oluşabilir ve bu da diş etlerinin hassas, şiş ve kırmızımsı olmasına neden olabilir.
Ağız kokusu: Diş etlerindeki iltihaplanma ağız kokusuna neden olabilir.
Çene şişliği : Diş köklerinin derinlerine inen irin giderilmediğinde çene bölgesinde şişliklere neden olabilir.
Diş renginin değişmesi: Diş özü enfekte olur; bu nedenle rengini, beyazlığını kaybederek koyulaşır. En büyük sorun dişte yeterli kan akışının olmamasıdır. Bunun sonucunda dişlerde renklenmeler meydana gelir.
Basınçla birlikte gelen ağrı: Bir şey yerken veya dişlerinize dokunurken ağrı duyuyorsanız, diş kökündeki sinirlerin (pulpa) hasar görmüş olduğu anlamına gelir.
Bir kaza sonucu dişiniz kırılabilir, bir yerden düşebilir ya da spor yaparken dişiniz kırılabilir . Her şey olabilir. Dikkatsizlik sonucu dişinizi tedavi etmezseniz bakteriler diş köklerine girerek istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Dişiniz gevşeyebilir. Enfekte olmuş kökteki irin dişi ve kemiği zayıflatabilir ve er ya da geç gevşeyebilir. Zamanla diş kaybı yaşayabilirsiniz.
prosedür ne kadar sürer?
Enfekte dişlerin sayısına bağlıdır. Pulpanın ne kadar enfekte olduğuna bağlı olarak bir veya iki randevu gerektirebilir. Genellikle bir saat süren kanal tedavisi, kanalın büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak iki saate kadar sürebilmektedir.
Kök kanal işlemi sırasında:
Diş hekiminizin ön muayenesinde kanal tedavisi yaptırmanızı söylemesinin ardından enfeksiyonlu bölgenin röntgenini çekiyoruz. Röntgen filminin amacı diş kökünün ne kadar enfeksiyonlu olduğunu ve genel durumunu görmektir. Genel olarak prosedür aşağıdaki gibidir:
Diş hekimi enfekte bölgeyi uyuşturmak için anestezi verir. Daha sonra kanala ulaşmak için dişte küçük bir delik açılır. Diş hekimi dişin içindeki sinirleri ve dokuları uzaklaştırır ve temizler – pulpanın çıkarılması – Bundan sonra temizlenen kanal diş malzemesi ile doldurulur. Son olarak diş hekimi, kökü bakterilerden korumak için geçici diş dolgusu yapar. On gün sonra son randevu için geri geleceksiniz. Tedavinin tamamlanması için diş dolgusu veya diş kaplaması gerekecektir. Bu süreç size uygun tedavinin seçilmesiyle sonuçlandırılır.
Kanal tedavisinin avantajları nelerdir?
Kanal tedavisinin başlıca avantajları şunlardır:
- Diş kayıplarını önler.
- Enfeksiyonun diğer dişlere yayılmasını önler.
- Çene kemiği hasarı riskini azaltır.
- Enfekte bir dişle ilgili semptomları hafifletir.
Kök kanalı için başka hangi seçenekler var?
Kanal tedavisi, dişleri korumak ve diş çekimi ihtiyacını önlemek için kullanılan evrensel bir diş prosedürüdür. Prosedür, enfekte veya iltihaplı pulpanın dişin içinden çıkarılmasını ve yerine bir dolgu malzemesi konulmasını içerir. Bu, sağlıklı, doğal bir gülümsemeye sahip olmanızı ve diş kaybının çiğneme ve konuşma güçlüğü gibi olası olumsuzluklarından kaçınmanızı sağlar.
Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi mümkün olmayabilir veya diş sağlığınız açısından en iyi seçenek olmayabilir. Diş hekiminiz her zaman mümkün olduğunca doğal dişinizi kurtarmaya çalışacaktır. Diş ciddi şekilde hasar görmüşse veya tedavi sonrasında iyileşmeyi engelleyen ciddi diş eti hastalığınız varsa alternatif olarak çekim önerilebilir. Diş bakımınız hakkında bilinçli bir karar vermek için tüm seçeneklerinizi diş hekiminizle görüşmeniz çok önemlidir.
Tedavi sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Lokal anestezik uygulanmasının ardından, çene ve yüze duyu geri dönene kadar birkaç saat geçmesi normaldir. Bu süre zarfında, herhangi bir kazara çarpma veya çarpmayı önlemek için, etkilenen bölgeye büyük bir dikkatle müdahale edilmesi önerilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra rahatsızlık duyulması durumunda, önümüzdeki birkaç gün boyunca parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicilerin alınması tavsiye edilir. İşlemden sonra çalışmaya devam edebilmelisiniz.
Bölge çevresinde küçük bir hassasiyet yaşanabilir ancak bu genellikle geçici ve kısa süreli bir olgudur. Diş çevresinde şişlik ve morarma da meydana gelebilir, ancak bu durum tedaviyi takip eden iki hafta içinde geçecektir.
Bir sonraki diş randevunuzun zamanlaması tedavinizin niteliğine ve işlemin sonucuna bağlı olacaktır. Dişin düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için daha fazla röntgen ve kontrol gerekli olabilir.
Tedaviden sonra onarılan dişinizin bakımı için uygun önlemleri almanız zorunludur.
Kanal tedavisi sonrasında yemek yiyebilecek miyim?
Kanal tedavisi yapıldıktan sonra yemek yemek caizdir. Ancak anestezinin etkisi geçene kadar beklenmesi tavsiye edilir. Uyuşma süresi genellikle birkaç saat sürer.
İşlemi takip eden ilk günlerde patates püresi, makarna, yoğurt gibi yumuşak gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Kişinin konfor düzeyi arttıkça katı gıdalara yavaş yavaş başlanmalıdır.
Ayrıca tedavi edilen dişi ısırmaktan veya çiğnemekten kaçınmak ve bunun yerine kalıcı diş restorasyonu gerçekleşene kadar ağzın karşı tarafında çiğnemek de önemlidir.
Kanal tedavisi sonrasında dişim nasıl görünecek?
Sağlıklı pulpaya sahip bir diş tipik olarak sarımsı beyaz bir renk tonu sergiler. Bunun aksine, kaplama yerine dolguyla kapatılan, pulpasız bir diş, sonunda grimsi bir renk alabilir. Kanal tedavisi geleneksel olarak dişlerin koyulaşmasına neden olmakla ilişkilendirilmiştir. Ancak modern teknikler diş hekimlerinin bu etkiyi en aza indirmesine ve dişin renginin daha doğal görünmesini sağlamasına olanak tanır.
Neden kanal tedavisi yaptırmalıyım?
Diş hasar gördüğünde, zararlı bakteriler dişin iç kısmına sızarak iltihaba, rahatsızlığa ve şişmeye neden olabilir. Dişin içindeki pulpanın enfekte olması durumunda enfeksiyon, kök kanalı içindeki pulpaya da yayılabilir. Kanal tedavisinin amacı, hasarlı pulpayı ortadan kaldırarak ve enfeksiyonu tedavi ederek dişi kurtarmaktır. Kök kanal tedavisi aşağıdaki gibi çeşitli nedenlerden dolayı gerekli olabilir:
- diş eti hastalığı
- şiddetli diş çürüğü
- kırık bir diş,
- kırık bir taç,
- diş üzerinde tekrarlanan diş prosedürleri,
- çatlak veya gevşek dolgular
veya ağza darbe gibi bir yaralanma.
Tedavi edilmezse dişteki enfeksiyon yayılabilir ve irin birikmesi olan apseye dönüşebilir. Bu, diş ve çene çevresinde şişmeye neden olabilir ve etkilenen bölge ağrılı ve hassas hale gelebilir. Ek olarak siniri ölmüş veya ölmekte olan bir dişin rengi çevredeki dişlerden daha koyu görünebilir. Diş ağrısı yaşıyorsanız veya kanal tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız diş hekiminize başvurmanızı öneririz. Ağız sağlığını korumak ve daha fazla komplikasyonu önlemek için diş sorunlarının mümkün olan en kısa sürede ele alınması hayati önem taşımaktadır.
Kanal tedavisi ne kadar acı vericidir?
Kanal tedavisinin bazı hastalarda endişeye yol açabileceğini biliyoruz. Lütfen işlemin ciddi bir ağrıya neden olmadığını ve rahatınızı sağlamak için genellikle lokal anestezi uygulandığını unutmayın. Herhangi bir endişeniz varsa, size güvence ve destek sağlayabilecek diş hekiminize bilgi vermekten lütfen çekinmeyin.
Muayenehanemizde kanal tedaviniz sırasında kendinizi rahat ve rahat hissetmenizi istiyoruz. Konforunuzu artırmak için diş sedasyonu sunuyoruz ve ekibimiz aklınıza takılan her türlü soruyu yanıtlamak için burada.
İşlem sonrası diş ağrısı yaşanacağından endişe duymanız doğaldır. Bununla birlikte, çoğu hasta kök kanal tedavisinden sonra enfeksiyon kaynağı ortadan kaldırıldığı için anında rahatlama yaşar. Sürekli zonklayan bir ağrı yaşıyorsanız, lütfen hemen sağlık uzmanınıza başvurun. Yolun her adımında sizi desteklemek için buradayız.
Kök kanal enfeksiyonu/diş pulpasının sık görülen komplikasyonları nelerdir?
Tedavisi için çeşitli seçenekler mevcut olduğundan diş pulpası enfeksiyonunu ele almak zorunludur. Bunun yapılmaması daha fazla komplikasyona yol açabilir. Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Pulpa enfekte olduğunda enfeksiyonun yayılması önemli bir endişe kaynağıdır çünkü pulpa bu tür bir yayılmayla mücadele etme yeteneğini kaybeder. Pulpa odası, bakteriler tarafından sızdığında bakteriyel çoğalma için uygun bir ortam görevi görür ve bu da bir enfeksiyonun veya irin kümesi olan endodontik apsenin gelişmesine yol açar. Enfeksiyonun çoğalmasına izin verilirse çevredeki kemiğe yayılabilir ve ciddi hasara neden olabilir.
- Kemik kayıpları: Bölgede kemik kaybının olduğu durumlarda, enfekte bir kök kanalı potansiyel olarak enfeksiyonun çevredeki çene kemiğine yayılmasına ve erozyona yol açmasına neden olabilir. Ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden bu durumun önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması zorunludur.
- Diş kaybı kişinin hem yeme alışkanlıklarını hem de görünüşünü etkileyebilecek ciddi bir sorundur. Bazı durumlarda, etkilenen dişin çekilmesi gerekebilir ve bu da daha ileri komplikasyonlara yol açabilir. Diş değiştirme seçenekleri mevcuttur; ancak enfeksiyon zaten ileri derecede kemik kaybına neden olmuşsa bunlar sınırlı olabilir. Diş kaybını ve buna bağlı sonuçları önlemek için mümkün olan en kısa sürede profesyonel diş bakımına başvurmak önemlidir.
Diş hekimi tarafından dikkatli bir şekilde muayene edildikten sonra kanal tedavisi işinize yaramazsa diş çekimi , diş köprüsü ve diş implantları gibi başka seçeneklere sahip olacaksınız . Daha detaylı bilgi için lütfen tedaviler sayfamıza göz atın.