Diş köprüsü nedir?

Bir veya daha fazla dişiniz eksikse, diş köprüsü gülümsemenizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Diş köprüleri eksik dişlerin yerini protez dişlerle değiştirir ve kelimenin tam anlamıyla bir veya daha fazla dişin bulunduğu boşluğu “köprüler”. Yani eksik bir dişin restorasyonudur.

Gülümserken dişlerinizin eksik olduğunu hayal edin, bu pek hoş bir durum değil, değil mi? Böyle dertlerden dolayı gülmeyi unutan insanlar olduğunu unutmayın! Bu durumu yaşamamak için dişlerinize iyi bakmalısınız; ya da eksik dişleriniz varsa ağız yapınıza ve bütçenize göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de bütçenize daha uygun olabilecek diş köprüleridir.

Köprüler altından, alaşımlardan, kompozitten, porselenden veya bu malzemelerin birleşiminden yapılabilir ve destek amacıyla çevredeki dişlere tutturulur.

Diş köprüsü yapımında eksik dişin her iki yanındaki dişler, takma dişi yerinde tutan köprü görevi görür. Kaplamanın boşluğu doldurması ve diğer kaplamaların yan dişlere takılmasıyla tedavi tamamlanır.

Diş Köprü Çeşitleri

Geçmişten günümüze çeşitli diş köprüleri yapılmıştır. Bunlarla ilgili kısa bilgilere bir göz atalım. Bunlardan en çok bilinen ve kullanılan dört tanesi şunlardır:

  1. Geleneksel sabit köprüler  en yaygın köprü şeklidir ve standart sabit köprüdür  . Pontiğin her iki yanında birer  taç bulunur.
  2. Maryland diş köprüleri veya reçine bağlı köprüler  ön dişlerin restorasyonunda sıklıkla kullanılır. Bu diş köprüsü seçenekleriyle diş hekimleri, kronların yerine boşluğun her iki yanında dişlerinizin arkasına “kanatlar” takılan porselen veya metal yapılar kullanır.
  3. İmplant destekli köprüler:  Geleneksel köprüler ve implant destekli köprüler oldukça benzerdir. Yine de implant destekli köprüler, yakındaki dişlerin üzerine yerleştirilen diş kuronları tarafından desteklenmek yerine, çeneye implante edilen küçük titanyum vidalara/direklere tutturulur. Köprünün boyutu, hastanın kaç vidaya/direğe ihtiyacı olduğunu belirler.
  4. Konsol köprüler:  Bazı diş hekimleri hala hizmette konsol köprüleri kullanmayı tercih etmektedir. Boşluğun bir tarafında doğal diş varsa, pontik(ler) o dişin üzerine tek bir kuronla sabitlenir.

Seçim yapmadan önce en iyi seçimi diş hekiminizle tartışabilirsiniz.

Eksik dişleri neden diş köprüsüyle değiştirmek zorundayız?

Bir numaralı faktör estetik kaygı olabilir. Bir diğer etken ise eksik dişin yanında kalan dişlere binen ekstra basınç ve yükün artması olacaktır. Bu boşluk aynı zamanda ısırma şeklinizi de değiştirecektir çünkü boşluğun yanındaki dişler ona doğru hareket etme eğiliminde olacaktır ve bu hareket ısırma tarzınızı olumsuz etkileyecektir. Bu sorun daha sonra yiyeceklerin bitişik dişler ile boşluk arasına sıkışmasına neden olabilir, bu da hem çürümeye hem de diş eti hastalığına neden olur.

Diş köprülerine kimin ihtiyacı var?

Herhangi bir nedenle dişinizi kaybettiyseniz veya dişinizi çektirmek zorunda kaldıysanız diş köprüsü sizin için çözüm olabilir. Diş eksikliğinin en önemli nedenleri çürük, diş eti hastalığı ya da kaza olabilir. Sonuçta diş köprüsü yaptırmak için boşluğun yanındaki dişlerinizin güçlü ve sağlıklı olması gerekir. Isırma sorunlarınızı, çiğneme sorunlarınızı, estetik kaygılarınızı ve dişlere fazla baskıdan dolayı oluşan ağrıları gidermeniz gerekiyor.

Diş köprüsü yaptırmanın faydaları nelerdir?

  • Mevcut dişlerinizi düzgün bir şekilde tutar ve istenmeyen hareketlerini kısıtlar.
  • Isırma pozisyonunuzu ayarlar ve basıncı diğer dişlere eşit şekilde dağıtır.
  • Buna göre çiğneme yeteneğinizi geri kazandırır.
  • Telaffuzunuzu ve konuşmanızı geri kazanmanıza yardımcı olur.
  • Ve şüphesiz gülüşünüze olan güveninizi arttırır ve estetik katar.
    Diş implantı gibi ameliyat gerektirmez .
  • Uygun kaplama ile birlikte diğer dişleriniz gibi doğal bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Diş köprülerinin dezavantajları nelerdir?

Diş köprüleriyle ilgili dikkatli olmanız gereken çeşitli dezavantajlar ve riskler vardır, örneğin:

  • Diş kronları potansiyel olarak dişlerinizin şeklini ve ısırma şeklinizi değiştirir veya etkiler.
  • Köprü, dayanak dişlerin gelecekte bozulmasına karşı savunmasız hale gelebilir.
  • Bir köprü veya kaplama düzgün oturmazsa bakteri ve plak yapışıp altına girerek diş çürümesine yol açabilir.
  • Her operasyon ve dokunuş dayanak dişlere zarar verebilir; bu nedenle zayıflamış dayanak dişlerin yerine diş implantları gerekebilir.
  • Destek dişleri köprüyü destekleyecek kadar sağlam değilse düşebilirler.

Diş Köprülerine Bazı Alternatifler

Eksik dişleriniz varsa günümüzde diş hekimliğinde oldukça fazla seçenek bulunmaktadır. Sizin için en iyi tedaviyi seçtiğinizden emin olmak için deneyimli ve yetenekli bir diş hekimine danışabilirsiniz. Farklı alternatifleri keşfetmenize ve size en sağlıklı, en doğal görünen sonuçları verecek olanı bulmanıza yardımcı olabilirler. Uygun tedavi ile yıllar boyu güzel ve işlevsel bir gülümsemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Köprülere bazı alternatifler şunlardır:

  •  Takma diş olarak da bilinen protezler , tam veya kısmi olabilen, üzerine takma dişlerin yapıştırıldığı çıkarılabilir plastik veya metal çerçevelerdir.
  • Diş implantları – Doğrudan çene kemiğinize yerleştirilen ve porselen bir diş (taç) ile kaplanan bir titanyum implanttır.

Bütçenize, ağız sağlığınıza ve beklentilerinize göre iki seçenekten size uygun olana karar verebilirsiniz.

Diş hekiminizin rehberliğinde hangi hareket tarzının sizin için en etkili olduğuna karar verin.

Diş köprülerinin fiyatları nelerdir?

Protezlerden daha maliyetli olmasına rağmen diş köprüleri çoğu zaman daha tatmin edicidir. Köprüler ayrıca ağız sağlığınızı iyileştirmek için alternatif bir tedavi yöntemidir çünkü gülüşünüzdeki boşlukları doldurarak doğal dişlerinizin kalitesini korumanıza yardımcı olabilirler.

Diş köprüleri ne kadar dayanır?

Diş köprüleri 5 ila 15 yıl ve hatta daha uzun süre dayanabilir. İyi ağız hijyeni ve düzenli kontrollerle sabit bir köprünün ömrünün 10 yıldan fazla olması olağandışı bir durum değildir.

Diş köprüsünün bakım sonrası bakımı

Takıldıktan sonra diş köprülerinizin bakımını nasıl yapmalısınız? Aslında bu o kadar da büyütülecek bir şey değil. Bu, doğal dişleriniz için rutin olarak yaptığınız şeyin aynısıdır: düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak.

Köprüler kalıcı olarak sabittir; bu nedenle temizlik için bunları çıkarmanıza gerek yoktur. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için köprünün altındaki boşluğu özel diş ipi veya diş arası fırçasıyla temizlemelisiniz. Diş hekiminiz size köprünüzün altını nasıl diş ipi ile fırçalayacağınızı veya fırçalayacağınızı gösterecektir. Köprülerinize iyi baktığınız sürece uzun yıllar dayanabilirler.

En iyi sonuç için şehrin en iyi teknisyenleri ve laboratuvarlarıyla çalışıyoruz.

Diş İmplantları ve Diş Köprüleri

Köprüler ve implantlar, kaybedilen dişlerin yerine konması için iki evrensel yöntemdir. İki tedavi seçeneği arasında birkaç önemli fark vardır.

Prosedür Farklılıkları: Eğer kişi diş eksikliği yaşıyorsa çeşitli seçenekler mevcuttur. Seçeneklerden biri, dişin bir zamanlar bulunduğu boşluğun kapatılmasını kolaylaştıran diş köprüsüdür. İşlem, eksik dişin, boşluğun her iki tarafındaki bireyin doğal dişlerine yapıştırılan fabrikasyon bir dişle değiştirilmesini içerir. Diğer bir alternatif ise titanyum vidanın çene kemiğine yerleştirildiği ve ardından yerine yeni bir dişin yerleştirildiği implanttır. Bu yöntem aynı zamanda implant destekli köprü uygulanarak birden fazla diş eksikliğinin ardı ardına tamamlanması için de kullanılabilir.

Optimal Görünüm ve Sonuç Düzeyi : Her iki seçenek de diş sorunlarınızı çözer. Diş implantları ve diş köprüleri, diş çekiminin bıraktığı boşlukları doldurarak hem sağlık hem de görünüm açısından optimum sonuçları sağlar.

Diş implantı çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidanın üzerine kuronun yerleştirilmesiyle yapılırken, diş köprüsü daha az invazif bir işlemdir ve daha kısa sürede yapılır. Her iki seçenek de doğal görünümlü, beyaz ve güzel şekillere sahip diş tedavileridir.

Doğal Dişler : Doğal dişlerinize zarar vermemek istiyorsanız implantlar sizin için daha iyi bir seçim olabilir. Köprü yaptırdığınızda diş hekiminizin her iki taraftaki gerçek dişlerinizi törpülemesi gerekebilir. Diş implantları çenenize sabitlendiği için doğal dişleriniz kadar sağlamdır. Öte yandan diş köprüleri, kronları desteklemek için çoğu zaman küçültülmüş veya törpülenmiş komşu dişlere baskı aktarır.

Uzun ömür : Diş köprünüze uygun bakımın sağlanması, uzun ömürlülüğü açısından çok önemlidir. İmplantlar zamana karşı dayanıklı olsa da, basınç ve destekleyici dişlerin törpülenmesi nedeniyle diş köprüleri zamanla zayıflayabilir. Ancak iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürerek diş köprünüzün ömrünü proaktif olarak uzatabilir, böylece restorasyon tedavisi ihtiyacını geciktirebilirsiniz.

Sağlıklı Bir Çene Kemiğine Sahip Olun : Diş kaybı çenede kemik kaybına neden olabilir ve bu durum komşu dişleri de etkileyebilir. Diş köprüsü komşu dişlerin kaymasını önleyebilir ancak eksik dişin deliğini doldurmak için çeneye yerleştirilen bir vida bulunmadığından zamanla kemik kaybı sorununu çözmez. Kemik kaybı kaçınılmazdır. Ancak implant, köklü gerçek bir diş gibi davranır ve kişi yaşlandıkça çeneyi güçlendirerek yüz yapısını etkileyebilecek kemik kaybını potansiyel olarak önleyebilir.

Fiyatı…:  Diş köprüsü, diş implantına kıyasla daha uygun maliyetli bir çözüm olabilir. Bir köprü tipik olarak basit bir prosedür ve diş hekimine daha az ziyaret süresi gerektirirken, diş implantı genellikle son diş kaplamasının yerleştirilmeden önce daha uzun bir süreç ve iyileşme süresi gerektirir. Sonuç olarak, ikincisi diş hekimiyle ek randevular gerektirebilir ve bu da genel maliyetlerin artmasına neden olabilir. Üstelik implantlarda sıklıkla titanyum, seramik veya porselen gibi yüksek kaliteli malzemeler kullanılarak daha doğal görünümlü bir yüzey elde edilir. Elbette tüm bunlar ekstra maliyet anlamına geliyor.

Köprü veya implanta uygunluk : Sigara içen, çene bölgesinde radyasyon tedavisi gören, kontrolsüz diyabet veya diğer ciddi tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler için diş implantları uygun bir seçenek olmayabilir. Diş köprüsü veya implant yerleştirmeden önce diş hekiminiz diş eti hastalıklarını değerlendirecek ve uygun tedaviyi uygulayacaktır. Diş hekiminize danışmanız, ağız sağlığınız ve genel sağlığınız hakkında bilinçli kararlar vermenizi sağlayabilir.

Size özel tüm seçenekler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin .

Call Now Button