Diş dolguları diş sağlığımız için temel bir tedavi yöntemidir. Dişlerimiz sağlıklı olmayı hak ediyor. Kötü beslenme alışkanlıkları ve düzenli fırçalamama nedeniyle dişiniz çürüyebilir ve bu da ne yazık ki diş ağrısına neden olabilir. Diş ağrısından korunmanın en önemli adımları sağlıklı beslenmek, düzenli diş fırçalamak ve diş hekimine gitmektir diyebiliriz.

Diş dolgusu nedir?

Diş dolgusu, çürük veya problemli dişin temizlenip onarılması ve daha sonra belirli malzemelerle doldurulmasını içeren bir tedavi işlemidir. Elemental diş dolgusu tedavisi, diş hekiminin çürük kısım(lar)ı temizledikten sonra dişin içini/kenarlarını “doldurması”dır. Diş dolguları, tırnak yeme veya diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişilerin çatlamış, kırılmış ve yıpranmış dişlerini onarmak için yapılabilir.

Diş dolgularında kullanılan malzeme türleri:

Günümüzde diş dolgu tedavilerinde pek çok farklı malzeme kullanılmaktadır. Tercihiniz ve doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda kullanılan malzemeler aşağıdaki gibidir:

Amalgam dolgular (gümüş dolgu)

Amalgam dolguların diş dolgusu olarak geçmişi bir asırdan fazladır. Gümüş, bakır, kalay, cıva ve çinkodan oluşan oldukça dayanıklı bir dolgu malzemesidir. Amalgam dolgu yaptırmanın en iyi faydalarından biri uzun süre dayanmasıdır. Ancak içerdiği civa nedeniyle artık diş hekimlerinin ilk tercihi olmaktan çıkmıştır. Mümkünse mevcut amalgam diş dolgularının daha sağlıklı olanlarla değiştirilmesi önerilir. Elbette bu değiştirmenin çok dikkatli yapılması gerekiyor. Cıvanın toksik etkisi göz önüne alındığında riskli bir operasyondur. Deneyimli bir diş hekimine başvurduğunuzdan emin olun. Hamileler ve çocuklar gibi bazı hastalar için yüksek riskli bir materyaldir.

Beyaz kompozit dolgular (diş renginde kompozit reçine)

Kompozit dolgu (diğer bir deyişle beyaz diş dolgusu), doğal diş renginde, sağlam ve estetik görünüme sahip, tercih edilen bir dolgu çeşididir. Estetik açıdan çatlak veya yontulmuş ön dişler için en iyi seçenek. Çürük dişlerin tedavisinde en etkili tedavilerden biridir. Amalgam dolgular kadar dişlere zarar vermez. Üstelik insan sağlığına zararlı değildir. Ancak Amalgam diş dolgularına göre nispeten daha pahalıdır. Dayanıklılık süresi yaklaşık 5 ila 10 yıldır.

Cam iyonomer dolgular 

Cam iyonomer siman silikat cam tozundan yapılmış düzeltici bir malzemedir. Amacı dişe anında yapıştırmak ve boşluk açıklıkları ve restorasyonlar için sağlam bir sızdırmazlık sağlamaktır. Diğer diş dolgu malzemeleri gibi diş çürümelerini önlemek için iyi bir tedavi şeklidir. Ancak kompozit dolgular kadar dayanıklı değildir ve daha maliyetlidir.

Porselen-Seramik dolgular

Porselen/seramik dolgular oldukça uzun ömürlü diş dolgu malzemeleridir. Bu gruba altın diş dolgusunu da dahil edebiliriz. 15 yıldan fazla dayanırlar. Renk değişimine karşı oldukça dayanıklıdır; bu nedenle görünüş olarak daha estetiktir. Kompozit dolgulara göre pahalı olabilir.

Geçici dolgular

Çürük dişin bitirilmesi ve onarılması için yeterli zaman yoksa diş hekimi geçici dolgu önerebilir. Bu geçici dolgunun daha sonra uygun bir zamanda kalıcı dolgu ile değiştirilmesi gerekir.

Diş dolgusunun prosedürü nedir?

Diş dolgusu basit bir prosedüre sahiptir, yani daha az invaziftir. Diş hekimi öncelikle dişin bulunduğu yere lokal anestezi uygular. Daha sonra dişin çürük bölgesini matkapla, havayla aşındırarak veya lazerle temizliyor; bu diş vakasına ve diş hekiminin seçimine bağlıdır. Daha sonra diş hekimi çürük bölgesinin temizlenip temizlenmediğini kontrol eder ve ardından dişi iyice dezenfekte ederek dolguya hazır hale getirir. Son olarak diş hekimi dolgu malzemesini dişin içerisine yerleştirir ve cilalama yaparak tedaviyi bitirir.

Diş dolgusu sonrası bakım

Diş dolgusu sonrası bakım basit ve basittir.

  • Öncelikle günlük diş bakımını asla ihmal etmemelisiniz. Düzenli kontrolünüzü yaptırın
  • Yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret edin.
  • Flouride diş macunu veya jeli kullanın.
  • Düzenli olarak diş ipi kullanın.

Diş dolgularının nedenleri nelerdir?

  • Çürüyen Dişler: Diş dolgularına ihtiyaç duyulmasının en yaygın nedeni çürük dişlerdir. Şeker ve nişastanın yiyecek veya içecek yoluyla tüketilmesi sonucu dişlerde bakteri birikmesi plak oluşumuna yol açar. Plakta bulunan asitler, dişlerin sert koruyucu kaplaması olan diş minesini yumuşatır ve çözer. Daha sonra bu işlem, boyutları giderek büyüyen küçük delikler oluşturur. Delikler restorasyon gerektirecek kadar büyük hale geldiğinde dolgu ihtiyacı ortaya çıkar.
  • Asit erozyonu: Dişlerinizdeki koruyucu emaye kaplamanın, belirli yiyecek ve içeceklerde bulunan asitlerin yanı sıra reflü veya hiatus fıtığı gibi tıbbi durumlar nedeniyle aşınabileceğini biliyor muydunuz? Dişlerinizin daha fazla zarar görmesini önlemek için ağız sağlığınıza dikkat etmeniz önemlidir.
    Şeker ve nişastadan zengin yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi gibi dişin sürekli olarak aside maruz kalması, diş minesinden giderek artan mineral kaybına neden olur. Beyaz bir noktanın ortaya çıkması erken çürümenin göstergesidir ve mineral kaybı anlamına gelir.
  • Dişlerin kırılması: Bir yaralanma veya sert yiyecek tüketiminin bir sonucu olarak keskinleşen, kırılan veya yontulan bir dişe sahip olmak makuldür. Maalesef bu durum dişin iç kısımlarının açığa çıkmasına ve buna bağlı olarak zamanla aşınmaya neden olabilir.
  • Yıpranma ve aşınma: Dişlerin aşırı aşınması ve yıpranması, dişlerin sürekli gıcırdatılmasından veya çok sert fırçalanmasından kaynaklanan bir diş rahatsızlığıdır. Dişlerin mine adı verilen koruyucu dış tabakası aşındığında dentin adı verilen daha yumuşak iç tabaka açığa çıkar. Bu, diş hassasiyetine, ağrıya ve hatta diş çürümesine yol açabilir. Durumun ciddiyetine göre uygun tedavi seçeneklerini önerebilecek olan diş hekiminizle bu konuyu ele almanız çok önemlidir.

Diş çürümesi uygun önlemlerle durdurulabilir veya tersine çevrilebilir. Dişlerimizin emayesi, tükürükte bulunan mineralleri ve diş macunundaki florürü kullanarak kendi kendini onarma yeteneğine sahiptir. Gerektiğinde kalifiye bir diş hekimi restorasyon sürecini hızlandırmak için florür uygulayabilir. Bununla birlikte, minerallerin tükenmesi yenilenmeyi aşarsa, mine zayıflar ve sonunda parçalanır ve bir boşluk oluşumuna yol açar.

Diş çürüğünün müdahale edilmeden ilerlemesine izin verilirse dişte ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bazı durumlarda dişe bile zarar verebilir. Bu nedenle ağrı, enfeksiyon ve diş kaybı gibi komplikasyonları önlemek için diş çürümesine en erken zamanda müdahale edilmesi zorunludur.

Ne kadar sürer?

İyi ağız hijyeni uygulamalarını sürdürmek, diş dolgularınızın ömrünü uzatmada uzun bir yol kat edebilir. Uygun malzemeleri tercih ettiğinizde dolgularınız amalgam ile 20 yıla kadar, kompozit dolgu ile ise 12-15 yıl kadar dayanabilir. Kaplamaların ve kaplamaların ömrü de 20 yıla kadar uzayabilir ancak bu, diş hekiminizin sizinle görüşeceği dişlerinizle ilgili çeşitli faktörlere bağlıdır.

Geçici dolguların uzun süreli çözümler olmadığını anlamak çok önemlidir. Ancak uygun bakım ile üç aya kadar dayanabilirler. Diş hekiminiz olası sorunları önlemek için muhtemelen üç aydan önce bunları değiştirmenizi önerecektir.

Ağız hijyenine zaman ve çaba harcamanın, dolgularınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olarak ve sık diş tedavisi ihtiyacını önleyerek uzun vadede karşılığını alabileceğinizi unutmayın.

Diş dolgularını önlemenin yolları

Dişlerinize iyi bakmak, diş çürümelerini ve dolgu ihtiyacını önlemek için çok önemlidir. Sağlam, sağlıklı bir diş, dolgulu bir dişten daha iyidir, bu nedenle dişlerinizi en iyi durumda tutmak için diş sağlığına öncelik vermeniz önemlidir.

Neyse ki, şekerli veya asitli yiyecek ve içecek alımını sınırlamak, fırçalamadan önce dişlerinizin arasını temizlemek, dişlerinizi günde iki kez iki dakika boyunca fırçalamak, doğru diş macununu kullanmak ve diş çürümesini önlemek için atabileceğiniz birkaç kolay adım vardır. Diş fırçanızı veya elektrikli diş fırçası başlığınızı en az üç ayda bir değiştirin. Bu basit ipuçlarını takip ederek dişlerinizin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir, diş dolgusu masraflarından ve rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Sağlıklı diş ve diş etleri için iyi ağız hijyeninin sağlanması çok önemlidir. Bunu diş hijyenistinizin veya diş hekiminizin yardımıyla başarabilirsiniz. Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için şu basit adımları izleyin:

Şekerli veya asitli yiyecek ve içecekleri azaltın . Narenciye suları, misket limonu, limon, portakal gibi turunçgil meyveleri ve yüksek konsantrasyonda turşu ve domates içeren yiyecekler tüketmek diş minenizin aşınmasına ve diş hassasiyetinin kötüleşmesine neden olabilir. Bu tür yiyecek ve içeceklerde bulunan asit, diş minenizi aşındırıp yıpratabilir, bu da dişi oluşturan koruyucu dentin tabakasının açığa çıkmasına neden olabilir.

Fırçalamadan önce dişlerinizin aralarını temizleyin ve günde iki kez, iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın ,

Diş hijyenistinizin veya diş hekiminizin önerdiği uygun diş macununu kullanın ve diş fırçanızı veya elektrikli diş fırçası başlığınızı en az üç ayda bir değiştirin,

Sert yiyeceklerden uzak durun . Özellikle dolgu yaptırdıktan sonra dişlerinize bakım yapmak çok önemlidir. Dişlerinizin çatlamasını veya hassasiyetin kötüleşmesini önlemek için pizza kabuğu, bütün elma, buz, çiğ havuç, fındık ve kereviz gibi sert yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Ayrıca dolgunun hemen ardından aşırı çiğneme, sertleşme sürecine zarar verebilir. Bunun yerine patates püresi gibi daha yumuşak yiyecekleri veya çorba ve et suyu gibi sıvıları tercih edin. Bu basit ipuçlarını takip ederek dolgulu dişinizin uzun ömürlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu adımları takip etmek kolaydır ve ağız sağlığınızda önemli bir fark yaratabilir. O halde bugün onları takip etmeye başlayın ve yıllar boyu sağlıklı ve güzel bir gülümsemenin tadını çıkarın!

Önceliğimiz orijinal dişlerinizi çekmek yerine kurtarmaktır. Sonuç olarak deneyimli diş hekimi ekibimizle dilediğinizi uygun fiyata alacaksınız. Stressiz işlem  

Call Now Button